top of page

Parfumul, o bijuterie invizibilă

Actualizată în: 18 apr. 2023

O percepție foarte personală a parfumului ca accesoriuDe cele mai multe ori, parfumul este privit cumva dinspre interior către exterior pentru că aromele declanșează emoții și amintiri foarte personale iar ceea ce se percepe în exterior este de fapt un feedback al emoțiilor.


Însă cum ar fi să privim dintr-o altă perspectivă? Să privim această iluzie numită parfum ca pe o bijuterie? Una invizibilă care împodobește corpul?


Mereu am asociat cumva parfumul și bijuteriile. Probabil și pentru că cele 2 arte se completează, se intersectează și uneori merg în paralel. E un joc al percepțiilor și al simțurilor pe care îl analizez în continuare.Parfumul, o iluzie care, asemenea bijuteriilor, accesorizează corpul.
Și pentru a înțelege mai bine ce vreau să pun în evidență, propun să ne întoarcem în timp, pentru că pe parcursul istoriei parfumul și bijuteriile și-au intersectat în moduri surprinzătoare drumurile pe un același teritoriu: corpul uman. Acesta din urmă fiind, din cele mai vechi timpuri, celebrat și împodobit în funcție de eveniment și de statutul social, atât cu bijuterii elaborate și pietre prețioase, cat și cu pomade, parfumuri și uleiuri aromatice menite să delecteze simțul olfactiv, să seducă, să intrige, să atragă și să dezbine, dar și cu rol terapeutic sau magic.


Am sesizat o oarecare asemănare chiar și în ceea ce privește modul de purtare în spațiul elen unde în antichitate, fiecare parte a corpului era parfumată cu un parfum diferit. Se considera culmea rafinamentului iar paralela este cu bijuterii specifice diferitelor părți ale corpului.Și ca să vedeți cum au stat lucrurile și cum parfumul a fost cheia, vă spun doar atât: dragostea pentru arome a condus la dezvoltarea artei bijuteriilor în antichitate când cele mai multe recipiente pentru substanțele aromate erau prinse de centură. Teracota, metalele prețioase, dar și pietre prețioase și semiprețioase precum ametistul și onixul au constituit variante ale unor recipiente pentru amestecuri aromate care în acele vremuri aveau rolul de ofrande dedicate zeilor. Mai târziu, acestea s-au transformat în bijuterii spectaculoase pentru parfum, un subiect mult prea amplu pe care îl voi prezenta într-un articol viitor.


Sigur că ne putem referi și la emoții pentru că ambele, adică parfumul și bijuteriile, declanșează emoții puternice și ne pot transpune într-o cu totul altă lume, declanșând o avalanșă de amintiri olfactive și stimulând imaginația.

Oricare dintre stimuli îi antrenează pe ceilalți. Iar în cazul unei capodopere, emoțiile declanșează stări care conduc la niște legături interioare magice și fac ca experiența să fie memorabilă.
Privit dinspre exterior, parfumul împodobește corpul uman, și dă un sens aparte unui tablou complet pentru că nu-i așa, componenta olfactivă însoțește fiecare ipostază din viața omului.


Te invit să te bucuri de această călătorie a simțurilor și poate că acum percepția parfumului preferat a căpătat pentru tine un nou sens.


Despre bijuteriile pentru parfum și călătoria lor în timp și spațiu promit să revin într-un articol viitor.


Iulia


Postări recente

Afișează-le pe toate

コメント


bottom of page