top of page

Cum te ajută Parfumul terapeutic să obții o stare de bine?

Actualizată în: 5 apr. 2021


Conform celor mai recente studii, din ce în ce mai mulți oameni se confruntă cu depresie, insomnie, lipsa de concentrare și chiar cu epuizarea nervoasă sau burn out. O alternativă care de mii de ani funcționează pentru a modifica stările nedorite este terapia prin parfum sau Aromacologia așa cum este denumită în termeni moderni.


Plantele și ierburile sunt folosite de către oameni de când lumea și Pământul. Din cele mai vechi timpuri oamenii au înțeles că natura are remedii pentru toate nevoile lor iar extractele din plante erau folosite pentru a menține o stare de bine atât la nivel fizic și emoțional cât și la cel spiritual.


Știai că în Egiptul Antic de exemplu, parfumurile în diverse forme erau inhalate și aplicate pentru a trata și ameliora multe afecțiuni de la dureri musculare până la migrene și chiar stări psihice proaste? Iar în Grecia Antică se practica parfumarea fiecărei părți a corpului cu arome diferite: brațele și spatele cu extracte de mentă, părul cu măghiran, iar genunchii cu cimbru?

Sursa: Pinterest


Parfumurile terapeutice sunt concepute, astfel încât să amelioreze diferite aspecte pe care ai nevoie sau îți dorești să le armonizezi.



Ce este Terapia prin parfum sau Aromacologia?


Aromacologia este știința care studiază legăturile dintre psihologie și tehnologia parfumului. Termenul a fost introdus în 1989 de către Olfactory Research Fund - Sense of Smell Institute.


Aromacologia este un termen modern pentru a defini ceea ce înseamnă terapie prin parfum, adică parfumuri pentru o stare de bine. Folosirea aromelor naturale în special, are efecte pozitive asupra comportamentului uman și emoțiilor, îmbunătățind astfel starea generală și crescând calitatea vieții oamenilor.


Te-ai gândit până acum că poți folosi un parfum luxuriant care îți aduce bucurie și în același timp te ajută să ameliorezi anumite aspecte din viața ta?


Sursa: Pinterest


Pe scurt cum funcționează


Te întrebi probabil cum te pot ajuta parfumurile să ameliorezi diferitele aspecte cu care te confrunți. Îți explic pe scurt cum acționează Parfumurile terapeutice naturale și cum pot avea efecte pozitive asupra comportamentului și emoțiilor. Sunt practic 3 direcții pe care acționează simultan parfumurile terapeutice.


În primul rând este bine de știut faptul că ingredientele naturale utilizate în parfumerie (uleiuri esențiale, absoluturi, concrete, balsamuri, rășini, ceruri și altele) au pe lângă mirosul plăcut sau mai puțin plăcut (este o percepție relativă și personală a fiecăruia) efecte terapeutice în funcție de compoziția lor. Sunt substanțe vii care păstrează în ele principiile active ale materiilor prime din care au fost prelucrate. Uleiurile esențiale spre exemplu, au o compoziție complexă de până la sute de compuși chimici, fiind alcătuite din molecule extrem de mici care conțin carbon, hidrogen și oxigen, fiecare având diverse beneficii terapeutice cunoscute. Structura chimică a uleiului esențial este similară cu cea a celulelor corpului uman și ținând cont de faptul că parfumul intră în sânge, moleculele de dimensiuni extrem de mici ajung la organele aflate în suferință. (din articolul „HOW THE HUMAN BRAIN REACTS TO INGREDIENTS OF NATURAL PERFUMES”, Iulia-Victoria Neagoe, LIFE sci&tech4 WELLBEING, International Conference, USAMV, 2018).



Pe de altă parte, fiecare receptor olfactiv are o sensibilitate la anumiți stimuli olfactivi, acest lucru determinând reacții în anumite zone ale creierului (talamus, hipotalamus, amigdale, sistem limbic, etc.). Sistemul olfactiv transformă aproape instantaneu, prin intermediul neuronilor olfactivi, moleculele odorante în impulsuri electrice, transmițând astfel informațiile preluate de la stimulul olfactiv în diferite zone ale creierului. Electroencefalogramele efectuate în cadrul diverselor studii au arătat că undele creierului se schimbă ca răspuns la diferite mirosuri și ceea ce adulmecăm poate afecta sistemul nervos central și chiar modifică starea de spirit.


Și nu în ultimul rând emoțiile pe care le declanșează mirosul diferitelor arome. Sistemul limbic este considerat a fi locașul emoțiilor. Astfel, în momentul în care recunoaștem o anumită aromă, aceasta deja a activat sistemul limbic declanșând o avalanșă de răspunsuri emoționale.



Despre colecția Luviane „Parfumuri de leac


Toate parfumurile create în cadrul brandului Luviane Atelier de Parfumerie respectă principiile Aromacologiei având efecte pozitive asupra comportamentului uman și emoțiilor, îmbunătățind astfel starea generală și crescând calitatea vieții oamenilor.


Sunt peste 12 ani de când studiez această știință și în plus, am avut norocul ca de foarte mică să pătrund în lumea plantelor, să le cunosc, să le înțeleg și mai ales să mă bucur de mirosul lor. De generații bune s-au păstrat în familie diferite ritualuri cu plante și s-au transmis rețete ale unor leacuri pe care le folosim și astăzi.

Am combinat astfel toate cunoștințele pe care le-am dobândit în toți acești ani cu abilitatea de a crea parfumuri pentru ca experiența olfactivă să fie pe cât de benefică pentru a aduce o stare de bine pe atât de luxuriantă.



În 2018, ținând cont de nevoile clienților noștri, am lansat un serviciu de Terapie prin Parfum și parfumurile cu efect afrodisiac Pasiuni.

Pentru că simt că este o perioadă în care este nevoie de susținere în toate planurile, am ales ca în 2021 să dezvoltăm acest concept în cadrul brandului în funcție de aspectele pe care cei din jur le menționează cel mai des.

Astfel, pe lângă cele 2 parfumuri cu rol afrodisiac, sunt disponibile pentru comandă încă 3 parfumuri de leac: Infinit (este tonic, crește vibrația și aduce optimism), Tihnă (ajută în situații de insomnie, depresie, epuizare și burn-out aducând calm și echilibru) și Claritate (te ajută să te concentrezi, să te focusezi și să iei mai ușor decizii).


Despre fiecare voi povesti pe larg în curând iar până pe 31 martie le poți mirosi și testa în cadrul proiectului A List Designers Boutique organizat de revista A List Magazine în București Mall Vitan.



bottom of page